KAKO BRZO I BESPLATNO OBRADITI FOTOGRAFIJE ONLINE

Pixlr.com jedan je od najpopularnijih online servisa za obradu fotografija . Ova besplatna i puno jednostavnija verzija Photoshopa odličan je alternativni servis s kojim možete u nekoliko minuta obraditi i producirati dobru fotografiju. U nastavku slijedi nekoliko osnovnih funkcija i trikova kako uljepšati fotografiju. Uljepšavanje ne znači neprirodno i potpuno mijenjanje slike, već nužno potrebne akcije koje će rezultirati vizualno korektnijom fotografijom.

Dodajte fotografije

Odaberete fotografiju s računala i brzo je prenesete na online editor.

Levels

Ovaj alat služi za usklađivanje tonalnih nivoa. U digitalnoj fotografiji sve boje imaju neku tonalnu vrijednost, tj. nivo svjetline. Mnoge fotografije izgledaju najbolje i na monitoru i na papiru kada koriste puni tonalni raspon od crne do bijele. Klikom na levels otvara vam se prozorčić s histogramom (kao što je prikazano na slici dolje). Micanjem lijevog i desnog klizača do točke početka histograma (koji je označen crnom bojom), dobiva se ispravna razina tonalnih nivoa.

Boja

Color balance – Kao što naslov govori, riječ je o uređivanju boja na fotografiji. Obzirom da tontalitet boja može ovisiti o bezbroj stvari, najjednostavniji recept za ispravno definirane boje je isključivo da bijela boja bude – bijela. Drugim riječima, ravnajući se po ovom primjeru, pozadina je do sada imala previše cyan boje u sebi, kao i dijelovi artikla koji bi inače trebali biti bijeli. Jednostavnim micanjem tri klizača (red offset, green offset i blue offset) u lijevo ili desno, može se vrlo brzo doći do ispravne razine boja. Kao što je spomenuto, nema općenitog matematičkog recepta kao u slučaju levelsa. Jednostavno se morate igrati pomicanjem slajdera dok ne dobijete ispravni rezultat.

Izrezivanje dijelova fotografije i definiranje dimenzija

Crop – Fotografije se izrezuju zbog različitih razloga, a većinom zbog uklanjanja nepotrebnih dijelova, poput prevelike površine prazne pozadine ili nekog nepotrebnog elementa koji odvraća pažnju s artikla. Osim toga, crop alatom se defina i željena dimenzija fotografije, a prema fotografskim propozicijama Woohoo.hr to je 800×600 piksela. Određivanje dimenzija digitalne fotografije bitan je korak, jer je pri računalnoj obradi fotografija važna je veličina fotografije u pikselima – što ih je više računalo je sporije, a time i proces obrade duže traje. Isto vrijedi i za upload i download fotografija na internetu. Procedura za korištenje crop alata je sljedeća. Nakon odabira alata, potrebno je u polju contstraint odabrati Output size opciju. Slijedi određivanje dimenzija ‘crop kvadrata’. U gornjem lijevom uglu su prikazane kućice za širinu (width) i dužinu (height) u koju se upisuju buduće veličine fotografije (najčešće prikazane u pikselima), a u ovom slučaju je riječ o 800px za širinu i 600px za dužinu. Nakon upisivanja, crop kvadrat će biti uvijek tih dimenzija, znači proporcionalan bez obzira koliki i koji dio fotke želite izrezati. Povlačenjem rubnih kvadratića i pomicanjem (move) cijelog označenog ‘crop kvadrata’ oblikuje se i određuje konačni prikaz fotografije, tj. izrezanog dijela.

Svjetlina i kontrast

Adjustment – Brightness and Contrast. Pomoću ovih opcija povećavate ili smanjujete svjetlinu i kontrast fotografije. Korigirajte je onako kako mislite da vizualno najbolje izgleda. I nemojte pretjerivati.

Uklanjanje nepoželjnih dodataka na fotografiji?

U kadar vam je uletio komarac, zrnce prašine ili ste shvatili da imate nepoželjan predmet koji biste uklonili? Postoji nekoliko načina kako možete ‘izbrisati mrlje’ na fotografiji. Jedan od načina je korištenjem alata Brush tool (kist). Prvo uzmete kapaljku, ‘pokupite’ dio pozadine(boju) odmah uz sam ‘objekt’ koji želite izbrisati. Kliknete na Brush tool (druga slika) i mišem lagano brišete. Drugi način je korištenjem Spot Heel Tool alata (flastera zacjeljivača). Nemojte direktno brisati objekt, nego krenite od rubova (pozadine) prema objektu i lagano se (klik po klik) približavajte mišem prema objektu sve dok vam alat u potpunosti ne ‘zacijeli’ tj. izbriše neželjeni objekt. Na mjesto gdje ste kliknuli ‘flasterom’ automatski se povlači boja pozadine. Ovaj postupak se uglavnom odnosi na brisanje objekata s jednobojnih pozadina. U slučaju da je pozadina nijansirana, šarena ili teksturna, teško da ćete uspjeti maknuti nepotrebne objekte s fotografije. Za to će vam ipak trebati dobro znanje i iskustvo u korištenju Photoshopa.

Kako od okomite fotke napraviti vodoravnu?

Ovo je možda jedna od najčešćih poteškoća, pogotovo kod modnih artikala (odjeće, modela) koji su uspravni ili kad je artikl većih dimenzija, pa ga je jedino izvedivo fotografirati okomito. Kako biste fotografiju pretvorili u vodoravnu, najjednostavnije je tu okomitu fotografiju umetnuti u novu praznu vodoravnu sliku. Iako je ovo možda zbunjujući način, zapravo je vrlo jednostavno. Prije otvaranja okomite fotografije, potrebno je otvoriti new image, tj. kreirati novu praznu bijelu sliku. Pritom bi trebalo paziti da dimenzije te nove vodoravne slike budu veće nego one okomite koju želite umetnuti u tu vodoravnu. Idealno bi bilo da su dužina nove prazne slike i dužina okomite fotografije jednake. Sljedeći korak je umetanje novog layera, tj. novog sloja na praznoj bijeloj slici, odnosno u ovom slučaju, taj novi layer predstavlja okomitu fotografiju koju želite pretvoriti u vodoravnu. Ta procedura se izvodi odabirom opcije Open image as layer iz izbornika Layer, gdje se odabere okomita fotografija. Slijedi procedura popunjavanja preostalog praznog bijelog okolnog prostora, a jedan od načina je ‘nadoštukavanje’ pomoću alata Paint backet Tool (kantice za bojanje ili ‘krečenje’). Kapaljkom pokupite boju pozadine, kliknete na kanticu i nanesete ju na bijeli dio. Ovo je slučaj u kojem se radi o jednostavnoj jednobojnoj pozadini. Kod ostalih ‘šarolikih’ pozadina ova metoda baš i neće uspjeti. No jedino što možete je obojati prazne dijelove u bijelu ili neku drugu boju sličnu pozadini okomite fotografije.

Ovaj program sadrži još mnoštvo funkcija pomoću kojih možete rotirati fotografiju, izrezati dijelove i obrađivati ih, podešavati oštrinu, boje, itd..

Objavljeno dana