NAMIRNICE KOJE NE SMIJETE ZAMRZAVATI

Statistički podaci pokazuju da trećina svih prehrambenih proizvoda proizvedenih u godini ne pronađe potrošača i jednostavno nestane. To doslovno znači da se godišnje troši više od milijuna tona hrane što je izuzetno velik broj koji je skup za okoliš.

Nije iznenađujuće što mnogi eko zagovornici i zagovornici svjesne konzumacije aktivno zagovaraju različite alternativne načine čuvanja hrane – na primjer, smrznute. No, unatoč činjenici da ova metoda eliminira dodavanje štetnih kemikalija i na mnogo načina pomaže ekologiji, neke je proizvode bolje konzumirati svježe samo u tom stanju oni će biti korisni tijelu i moći će mu donijeti maksimalnu korist.

RAJČICA

Rajčica jako voli sunčevu svjetlost i brže sazrijeva pod njezinim zrakama. Definitivno ne vrijedi ovo povrće čuvati u hladnjaku, a još više, zamrzavajući ga u zamrzivaču: u njemu će izgubiti većinu svojih korisnih svojstava, a ako je rajčica koju ste kupili također nezrela, onda je bolje odmah je prebaciti na osvijetljeno mjesto s ugodnom sobnom temperaturom – koristit će i povrću i vašem zdravlju.

MED

Upravo je takva vrsta proizvoda za koju je zamrzivač strogo zabranjen. Pod utjecajem hladnih temperatura supstanca meda djelomično prelazi u kristalno stanje, a to je veliki minus kako za korisna svojstva samog meda, tako i za vas bit će dovoljno razmazati očvrsnutu deliciju čak i preko vrućeg tosta.

SALATA

Svima je poznato da se listovi salate, peršina, bosiljka i bilo kojih drugih sastojaka za salatu najbolje konzumiraju svježi, a treba ih držati potopljene u maloj količini vode sa stabljikama prema dolje. Na ovaj način zadržat ćete aktivnost njihovog naboja vitamina i pružit ćete veliku uslugu tijelu – posebno u zimskoj sezoni.

DINJA

To također uključuje lubenicu, dinju i ostale srodne biljke. Ako ih zamrznete, a zatim odmrznete, izgubit će svoj najkorisniji sastojak – sok. Dakle, u ovom slučaju skladištenje u zamrzivaču nema smisla. Jedino gdje dobro dođe je izrada smoothieja. Smrznute komade dinje možete odmah baciti u blender, u tom će slučaju izgubiti minimum korisnih svojstava.

ČEŠNJAK

S gledišta okusa, češnjak može ostati živ u raznim klimatskim uvjetima, ali treba imati na umu da će, ako ga stavite u zamrzivač, biti gore ne samo za njega, već i za ostale stanovnike hladnjaka. Također je poznato da na temperaturama ispod nule češnjak gubi svoja korisna svojstva i puno brže propada. Najbolje ga je čuvati na hladnom i suhom mjestu na kuhinjskoj polici pod pravim uvjetima služit će vam vjerno do dva mjeseca.

JAJA

Ovaj neizostavni kuhinjski proizvod uvijek se može kupiti u supermarketu i to po vrlo pristupačnoj cijeni, pa pokušavajući svim silama produžiti njegov život gubitak je vremena, resursa i prostora u vašem zamrzivaču. Štoviše, uzastopno zamrzavanje i odmrzavanje dovodi do intenzivnijeg razmnožavanja bakterija u jajima i njihovog brzog propadanja.

Objavljeno dana