Stiskanje prištića i osjećaj zadovoljstva: što to znači?

Ako ni vi ne možete odoljeti iskušenju da istisnete prištiće ili mitesere i osjećate zadovoljstvo pri tome, na pravom ste mjestu!

Općenito, možemo razmotriti dva različita ponašanja: postoje oni koji osjećaju gađenje i neugodnost, dok oni koje obuzima neodoljiv poriv i s guštom djeluju kako bi otklonili nesavršenosti!

Svatko ima različite reakcije ali, općenito govoreći, to su dvije makro skupine u koje se ljudi.

Ipak, iza ovog naizgled banalnog ponašanja mogu se kriti neke zabrinjavajuće implikacije. Oni koji provode ovu vrstu “operacija” opsesivno pate od psihičkog stresa, koji se naziva dermatilomanija, kompulzivni poremećaj ekskorijacije. U riziku ste da se vaš problem pretvori u zaista ozbiljan i iscrpljujući problem!

Stiskanje prištića i osjećaj zadovoljstva: što to znači?

DEC, prisutan je od 2013. među poremećajima opsesivno-kompulzivnog spektra. Bolna točka ove patologije, zapravo, je da može biti prilično onesposobljavajuća. Oni koji su pogođeni time riskiraju sate i sate provesti pred ogledalom, pokušavajući ukloniti mitesere i prištiće, uzrokujući modrice, ogrebotine i rane. Ponekad nokti nisu dovoljni, pa pribjegavamo iglama, pincetama i alatima posebno dizajniranim za uklanjanje.

Eto, dakle, prelazimo na sljedeću razinu: prikriti dobivene ožiljke ili izbjegavati susrete s drugim ljudima kako ne bismo pokazali aspekt narušen nečijom opsesijom.

Ali vratimo se korak unatrag! Prestanimo s onima koji nisu zahvaćeni psihijatrijskom patologijom i jednostavno osjećaju određeno zadovoljstvo u uklanjanju mitesera.

U ovom slučaju psihologija konvergira na jednoznačno čitanje: ta žudnja služi smirivanju stanja tjeskobe i napetosti, stoga je impuls povezan s nesvjesnim. Razlozi su vrlo osobni, ali općenito se pojavljuje profil introvertirane osobe, u kojoj doživljava određene poteškoće u prihvaćanju sebe i suptilnu frustraciju. S druge strane, oni koji uživaju u tome što to rade drugima su otvorene osobe koje vole iskazati neizgovorenu agresiju.

S druge strane, vaša strast je golema i vi ste perfekcionist. Ukratko, za svaku deklinaciju padeža postoji čitanje koje „izvlači“ specifične aspekte osobnosti kako bi nam pomoglo da se bolje upoznamo!

 

Objavljeno dana